جمعهها با معرفی فیلم و کارگردان
این بخش توسط نویسنده، منتقد و پژوهشگر سینما جناب امیرحسین تیکنی ارائه میشود.
فیلم پولا ایکس
کارگردان: لئو کاراکس
پولا ایکس فیلمی درام و رمانتیک به کارگردانی لئو کاراکس، ساخته سال ۱۹۹۹ است. این فیلم برداشتی آزاد از رمان پییر یا ابهامات اثر هرمان ملویل میباشد.
داستان فیلم در سه فصل روایت میشود .شخصیت اصلی فیلم نویسندهای به نام پییر است که با نامی مستعار، موفقیت چشمگیری در فروش کتاب داستان و جذب مخاطب داشته است. پییر در کنار مادرش زندگی نسبتا مرفه و بروژوایی را سپری میکند و قصد دارد در فاصله زمانی نزدیکی با دختر مورد علاقهاش ازدواج کند. فصل اول فیلم داستان زندگی مجلل اوست.
اما مالیخولیایی در سر این نویسنده جوان است، خواب دختری بیخانمان با موهای ژولیده که زندگی او را به راه دیگر میبرد.
این خیال به ناگاه شبی که قرار است پییر تاریخی را برای به رسمیت شناختن همسر آیندهاش تعیین کند، عینیت مییابد. خیال به واقعیت تبدیل میشود و همچون سیلی بیرحمانه او را با خود میبرد. موضوع فصل دوم کتاب، دریافتن حقیقت است. پییر دریافته است زندگی چیزی فراتر زندگی مرفهای است که در آن احساس خوشبختی میکرده است.
فصل سوم ، فصل زوال پییر است. او تلاش میکند سرنوشتی دیگر برای خود و کتابی که در حال نوشتن است رقم بزند اما قدرت رهایی از گذشته را ندارد. او در کابوسهایش غرق میشود و شکست میخورد. پییر به جنونی غیرقابل مهار میرسد که زاییده تضادهایی است که در زندگیاش با آن سر و کار داشته است.
پولا ایکس نسبت به فیلمهای پیشین کاراکس از هیجان داستانی کمتری برخوردار است اما از نظر نمادها و نشانهها اثری پیچیده است که نیاز به بارها دیدن و تامل بسیار دارد. به همین دلیل پولا ایکس با وجود جنبههای ممتازش، در میان فیلمهای کاراکس اثری مهجور به حساب میآید.
پولا ایکس به شدت در تضاد با هنری است که در طبقه بروژوا رشد و تبلیغ میشود. موسیقی گروهی در فیلم که ترکیب ارکسترال با وسایل یک مخروبه است در کنار صداهای ناهنجاری که گاه به گوش میرسد، به فیلم التهاب میدهد. تصاویر نامتعارف احساسی فیلم نیز بصورت نمادین است. جنس رابطه پییر با نامزدش، دختر ژولیده، مادر و پسرعمویش احساس ضد زیباشناسی هولآور و تاثیرگذاری را به بیننده منتقل میکند و در نهایت سرنوشت پییر با سقوط آزاد این نویسنده و ویرانی کاملش به سرانجامی تلخ میرسد.
#جمعه_ها_با_فیلم
#امیر_حسین_تیکنی
#خانه_جهانی_ماه_گرفتگان
#فصلنامه_ماه_گرفتگی
موارد بیشتر
جمعهها با معرفی فیلم و کارگردان ( فیلم امیلیا پرز به کارگردانی ژاک اودیار)
جمعهها با معرفی فیلم و کارگردان (فیلم: “جنایات آینده”به کارگردانی دیوید کرانِنبرگ)
جمعهها با معرفی فیلم و کارگردان (فیلم زمان معلق اثر اولیویر آسایس)