فصلنامۀ بینالمللی ماهگرفتگی
سال سوم/ شمارۀ نهم/بهار ۱۴۰۴
مطالعات تخصصی سلامت اجتماعی
نقش خانواده در ساختن جامعهای آشتیجو
✍دکتر پرنیا رضیپور
در خانوادههایی که تفاوتهای جنسیتی بجا و با احترام به حقوق یکدیگر پذیرفته میشود، فرزندان از همان آغاز کودکی یاد میگیرند که به تفاوتها احترام بگذارند و از روابط قدرتمحورانه و تبعیضآمیز خودداری کنند. ازسویدیگر، خانوادهها میتوانند با در پیش گرفتن شیوههای تربیتی که در آن به هر دو جنس فرصتهای برابر داده میشود، به نسلهای آینده الگویی از برابری و داد نشان دهند. وقتی پسران و دختران در خانوادهها آموزش میبینند که از همان آغاز در موقعیتهای برابر قرار دارند و بههماناندازه به توانمندیها و استعدادهایشان احترام گذاشته میشود، احتمال بروز نابرابریها و خشونتهای جنسیتی در آینده کمتر خواهد بود.
راهکارهای عملی برای فراگیری فرهنگ آشتی در خانواده:
برای فراگیری فرهنگ آشتی در خانواده، لازم است خانوادهها به چند نکته توجه کنند:
نیروبخشی مهارتهای کنار زدن دشمنیها:
خانوادهها باید به کودکان خود آموزش دهند که در رویارویی با تعارضها، بهجای بهکارگیری خشونت، مسالمتآمیز و منطقی دشواریها را کنار بگذارند. این مهارتها ممکن است با گفتوگو، هماندیشی و سازش، به کودک آموزش داده شوند.
ایجاد فضایی برای احترام دوسویه:
اعضای خانواده باید یاد بگیرند که به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و از خوارداشت یا بیاحترامی به همدیگر خودداری کنند. این گونه احترام برابر در خانواده میتواند بهطور مستقیم بر روابط اجتماعی خانواده نیز تأثیر بگذارد.
پرهیز از خشونت و تهدید:
خانوادهها باید از روشهای خشونتآمیز و تهدیدآمیز در پرورش فرزندان خود پرهیز کنند. بهره بردن از گفتوگوی محترمانه و رفتارهای محبتآمیز در زمانهای بحرانی، در کاهش خشونت و تقویت آشتی در خانواده نقش بسزایی خواهد داشت.
نیروبخشی مهارتهای همدلانه:
سرپرستان باید فرزندان خود را یاری کنند تا احساسات دیگران را درک کنند و در موقعیتهای گوناگون از نظر عاطفی همدل و همراه باشند. همدلی در روابط خانوادگی و اجتماعی یکی از پایههای آشتی و صلح است.
آموزشِ پذیرش تفاوتها:
خانواده باید فضایی برای پذیرش و احترام به تفاوتهای فردی فراهم آورد. در چنین فضایی، فرزندان یاد میگیرند که دیگرگونیها بهمعنی نداشتن توانایی برای برقراری ارتباط صلحآمیز نیست؛ بلکه میتواند موجب رشد و تکامل روابط انسانی شود.
نتیجهگیری:
خانواده بهعنوان نخستین سنگ بنای اجتماعی، نهتنها در پرورش فردیِ درست و مسئولانه نقش دارد؛ بلکه همانند کانونی اصلی برای ترویج فرهنگ صلح عمل کند. اگر خانوادهها در اندازۀ واحدی تربیتی و فرهنگی، بهدرستی رفتار کنند نهتنها در فرد رشد و تکامل به وجود میآید؛ که جامعهای متعادل و صلحآمیز نیز پا میگیرد. بهطورکلی، خانوادهها میتوانند با سالمسازی رفتارهای خود و پیادهسازی اصول صلحآمیز در زندگی روزانه، نقش بهسزایی در ساختن جامعهای آشتیجو بازی کنند.
لینک دریافت پیدیاف شماره نهم فصلنامهبینالملليماهگرفتگی/ بهار ۱۴۰۴:
#فصلنامه_بین_المللی_ماه_گرفتگی
#سال_سوم
#شماره_نهم
#بهار_۱۴۰۴
موارد بیشتر
یادداشتی بر فیلم انجیل به روایت متیو به قلم امیرحسین تیکنی(فصلنامۀ بینالمللی ماهگرفتگی سال سوم/ شمارۀ نهم/بهار ۱۴۰۴)
تاریخ در چنگال روایتهای سلطه به قلم م. شریفی(فصلنامۀ بینالمللی ماهگرفتگی سال سوم/ شمارۀ نهم/بهار ۱۴۰۴)
آیا هنر محصول گذر از هنجارهاست؟ به قلم سعید تقینیا(فصلنامۀ بینالمللی ماهگرفتگی سال سوم/ شمارۀ نهم/بهار ۱۴۰۴)